Renteudviklingen fortsatte i starten af årets første kvartal, nogenlunde som den sluttede i 2024 med fortsatte rentenedsættelser i EU-området (og Danmark), som følge af fortsat faldende inflation. Den toneangivende rente er nu blevet sænket med 1,5 procentpoint på 9 måneder.
Senest opdateret den 4. april 2025

Erik Larsen
Senior Portfolio Manager, Obligationer og kredit
el@securespectrum.dk
Det fundamentale skifte i den finanspolitiske linje i Tyskland har dog givet betydelige rystelser den seneste måned og sendt det europæiske rentemarked på usikker grund med deraf stigende renter på omkring 0,4% i marts måned. Spørgsmålet er, hvor de lange renter skal handle, når de normale antagelser om tysk sparsommelighed (måske) ikke længere gælder.
Det er en ganske voldsom reaktion, der afspejler flere mekanismer i obligationsmarkedet. Med en mere ekspansiv finanspolitik stiger sandsynligheden for at væksten, og dermed det ’neutrale’ renteniveau i økonomien, skal ligge højere. Oveni kommer en tilpasning af den terminspræmie investorer i obligationsmarkedet kræver for at holde lange kontra korte obligationer. De øgede udgifter til forsvar/infrastruktur vil kræve et betydeligt løft i gældstagningen på tværs af de europæiske lande over det næste årti. Markedet vil af samme årsag skulle absorbere mere gæld, og for at det skal kunne lade sig gøre, vil kravet være en mere favorabel forrentning (højere rente).
Den amerikanske økonomi har på det seneste vist tydelige tegn på svaghed. Erhvervs- og forbrugertilliden er forværret betydeligt i de første måneder af 2025, og det har skabt større usikkerhed om vækstudsigterne. Risikoen for en større nedtur kan få betydning for den måde, Fed vil vælge at agere på over de kommende måneder – specielt hvis signalerne fra forbrugerne følges op af tegn på svaghed i arbejdsmarkedet. På den baggrund kan vi se begyndende rentenedsættelser fra juni og et par kvartaler fremover.
Skal Fed til at sætte renten mere aggressivt ned, så kan det afføde store rentefald på tværs af Europa.