Så kom den første rentesænkning fra den amerikanske centralbank, som overraskede og sænkede renten med 0,50% og ikke blot de normale 0,25%. De økonomiske nøgletal viser stadig robusthed, men et aftagende jobmarked fik rentemarkedet til at indprise kraftige rentesænkninger i både USA og Europa. Dette har været understøttende for både aktier og obligationer som har leveret høje positive afkast i kvartalet.
Senest opdateret den 4. oktober 2024
Philip Riise
Chef, Aktivallokering
pr@securespectrum.dk
Det globale aktiemarked steg i 3. kvartal med 2,3% (målt i DKK). Danske aktier steg med 0.8%, og kunne igen ikke følge med hverken de amerikanske eller europæiske aktier, som med hhv. 5,4% og 2,9% målt i lokal valuta. USD faldt med 4,2% i kvartalet. Obligations- og kreditaktivklasserne nød godt af både fortsat høj risikoappetit og faldende renter, hvilket betød at danske obligationer leverede 3 – 4% i afkast afhængig af obligationstypen, mens traditionelle rentefølsomme kreditobligationer leverede 4 -5 % i afkast.
Det altoverskyggende tema på de finansielle markeder er fortsat om centralbankerne lykkedes med den økonomiske bløde landing, altså hvor inflationen tæmmes, uden at de markante rentestigninger fører til økonomisk recession og stigende arbejdsløshed.
På trods af en udfordret fremstillingssektor globalt, er væksten særligt i den amerikanske økonomi fortsat høj og understøttet af de amerikanske forbrugere. Analytikerne forventer at amerikansk økonomi skal vokse med godt 2,5% i 2024 og 1,8% i 2025. Forventningerne til Europa er mere moderate med forventet vækst på 0,7% for 2024 og 1,4% for 2025, men den kinesiske stimuli kan potentielt give en positivt afsmittende effekt på aktivitetsniveauet i særligt den europæiske fremstillingssektor, som nu igen viser et aftagende aktivitetsniveau og tydeligt lider under de høje renter.
Inflationsudviklingen har i en længere periode givet opmuntrende signaler og vist en aftagende tendens, omend normaliseringen har taget længere tid end ventet. De seneste inflationstal for august måned i USA var på 2,5%, mens inflationen i september i Europa faldt til 1,8%. Særligt i den amerikanske centralbank er fokus i lige så høj grad på stabiliseringen af arbejdsmarkedet som på kontrol af inflationen. Dette er til trods for, at kerneinflationen er en anelse højere og inflationen i servicesektoren fortsat er høj. Som følge heraf forventer markedet nu, at den amerikanske og europæiske centralbank kommer med hhv. knap 3 og godt 2 rentesænkninger inden nytår og samlet set 7 rentesænkninger hver især inden udgangen af 2025.
Alle øjne er i øjeblikket rettet mod det amerikanske jobmarked, da man historisk set har fået meget pålidelige signaler om den underliggende økonomis tilstand herfra. Et af de centrale nøgletal har været arbejdsløshedsraten, som i USA er steget fra 3,7% ved begyndelsen af året til nu senest 4,2% for august måned. En sådan stigning har historisk set været et ilde varsel for den efterfølgende økonomiske udvikling, men i øjeblikket er disse tal helt ekstraordinært influeret af bl.a. høj immigration de seneste år. Dette har forstyrret den normale sammenhæng mellem vækst og stigende arbejdsløshed, da omtrent halvdelen af stigningen i arbejdsløsheden pt. kan henføres til stigende arbejdsudbud og ikke fyringer. Derfor er den negative effekt på den økonomiske aktivitet mindre. Data fra de amerikanske virksomheder viser, at de hverken fyrer eller hyrer i væsentlig grad på nuværende tidspunkt, hvilket tegner et mere balanceret billede af et arbejdsmarked, der er i opbremsning, men som på nuværende tidspunkt ikke er ved at falde fra hinanden.
Risikobilledet vurderes fortsat nuanceret, hvor en hård recession i mindre grad synes sandsynlig på den korte bane, men det fortsat restriktive renteniveau kan tynge både vækst og arbejdsmarked yderligere. I Secure Spectrum anbefaler vi derfor at holde en neutral vægt til aktier på linje med den langsigtede strategiske andel. Derudover anbefaler vi en reduceret eksponering til kreditobligationer i form af high yield-obligationer og virksomhedslån til fordel for hedgefonde med fokus på investering i realkreditspænd, der fortsat er attraktivt prissat relativt til kreditobligationer. I obligationsporteføljen anbefaler vi en neutral eksponering til varighed.
Det er Secure Spectrums vurdering, at der fortsat er væsentlige risikofaktorer, som tilsiger, at man skal fastholde en god spredning i sin portefølje og følge sin langsigtede investeringsstrategi. På trods af positive udsigter kan en økonomisk recession ikke udelukkes, da al historik viser, at rentestigninger af den størrelse, vi har oplevet, bremser økonomierne, men med væsentlig forsinkelse, hvorfor rentesænkninger på samme måde også først virker med forsinkelse. Dertil kommer relativt høje indtjeningsforventninger til virksomhederne samt en prisfastsættelse heraf, som ikke efterlader meget rum for skuffelser. Slutteligt er det understøttende for de finansielle markeder, at centralbanker verden over er i gang med at sænke renterne. Dog viser historiebøgerne også, at det er den efterfølgende økonomiske udvikling, der er afgørende for, om særligt aktiemarkedet kan fortsætte sin positive udvikling.
Nedenfor præsenteres de seneste afkasttal.
Læs videre
Obligationer
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.