Private Equity
På investeringsmarkedet er Private Equity-fonde begyndt at fylde mere og mere, og for fonde, pensionskasser og private formuende er det blevet en attraktiv investering til at supplere de mere traditionelle aktivklasser som obligationer og aktier.
Private Equity-investeringer sker ofte gennem fonde, som investerer i en række aktiver for at sprede risikoen. Det er dog en investering, som binder sig over en årrække, da pengene skal have lov til at arbejde, før investeringen tjener sig hjem. En fond har typisk en levetid på 10 år – og potentielt mere, hvor aktiverne først opdyrkes og siden frasælges med profit.
Hvad er Private Equity?
Private Equity, eller PE, dækker kort sagt over investeringer i aktiver, som ikke bliver handlet i offentligheden– modsat aktiehandel, som foregår på en børs. Der er for det meste tale om investeringer i virksomheder, der ikke er børsnoteret, men andre aktiver bliver også handlet på Private Equity-markedet.
Investorerne bliver typisk tiltrukket af mulighederne for fornuftige afkast uden alt for megen drift og pleje af investeringerne. PE-investeringer spiller til gengæld en vigtig rolle i erhvervslivet i forhold til at tilføre kapital – og i visse tilfælde lederskab – til virksomheder, som hverken vil på børsen eller lånemarkedet efter penge.
PE-investeringer bliver derfor gerne foretaget via fonde, som dels sørger for at tilføre investeringen transparens og eventuelt tilfører virksomheden den manglende viden, rådgivning og kapital. Derudover spreder fondene ofte risikoen ved at pulje investeringsobjekterne sammen. Som investor skyder du kapital i fonden, som derefter investerer dem i aktiverne – gerne 10-12 aktiver pr. fond.
Brug Secure Spectrum, når du investerer i Private Equity-fonde
I Secure Spectrum har vi størrelsen, netværket og erfaringen til at kunne tilbyde nogle meget attraktive muligheder, når det kommer til Private Equity-investeringer.
Vi er en af Danmarks største formueforvaltere med DKK 45 mia. under forvaltning, og vi har markedets bredeste produktpalette, når vi taler om såvel likvide som alternative investeringsmuligheder. Vi tilbyder, foruden traditionel rådgivning og forvaltning, adgang til specialiserede investeringsfonde, som både er internt og eksternt forvaltede.
Vi er aldeles kompromisløse, når det kommer til kvalitet. Når vi vælger eksterne forvaltere, vælger vi den kapitalforvalter, vi anser for at være den dygtigste inden for sit felt – i hele verden.
Det er vores sikkerhed for, at vores fondsinvesteringer har så gode vilkår som muligt til at opnå bedre afkast end markedet generelt.
Qua vores og vores eksterne forvalteres størrelse, opnår vi endda meget fornuftige priser, som kan lade sig gøre via vores store volumen. Det betyder, at vi kan spare vores kunder for væsentlige omkostninger.
Vi tilbyder også interessante investeringsmuligheder inden for Private Equity-fonde. Her er vores partner AlpInvest, som investerer på vegne af mere end 450 institutionelle investorer i hele verden. AlpInvest er én af verdens største spillere, når det kommer til Private Equity-investeringer, og ved at pulje vores engagementer har vi en enestående mulighed for at få adgang til denne del af PE-verdenen.
Kontakt os for en uforpligtende samtale om dine investeringsmuligheder.
Bliv en del af KAPE-programmet
I Secure Spectrum håndterer vi vores Private Equity-investeringer gennem vores KAPE-programmer. Det er, som tidligere nævnt, AlpInvest, der præsenterer os for alternative fonde. Investeringerne foregår ved, at vi opretter og rejser kapital til én KAPE-fond om året.
Vores filosofi er at sprede sine PE-investeringer over en årrække for på den måde at udligne en potentiel risiko for at investere i en markedsmæssig udfordret årgang.
I vores KAPE-program investerer vi typisk i 4-6 fonde således at eksponeringen bliver til 60-70 virksomheder, modsat investering i én fond med 10-12 virksomheder. På den måde tager vi endnu et risikoelement ud af investeringsligningen.
I den anden ende har AlpInvest, gennem løbende overvågning, due dilligence og skarp udvælgelse, skabt en bruttoliste over fonde, som er egnet til KAPE-programmet. Sammen med AlpInvest sammensætter vi den endelige portefølje til årets KAPE-program.
Hvis du er interesseret, fortæller vi dig gerne om tidligere erfaringer og de aktuelle KAPE-fonde.
Jeg vil gerne kontaktes
Hvis du ønsker at vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med dine investeringer, vil vi anbefale dig at klikke ind og udfylde vores kontaktformular. Herefter vil én af vores rådgivere snarest muligt kontakte dig, så I sammen kan blive klogere på, hvordan vi kan opfylde dine investeringsbehov og -ønsker.
Derfor bruger vi AlpInvest
Der er enorme forskelle i afkast fra fond til fond, når vi ser på Private Equity-forvaltere – og AlpInvest ligger gang på gang forrest i feltet, når det kommer til afkast. Derfor er vi glade for, og stolte over, at være blandt AlpInvests forholdsvis få rådgivningskunder.
AlpInvest har blandt andet:
- Leveret afkast på 16% p.a. efter omkostninger siden 2000 – et merafkast på 6% i forhold til aktier
- Over 80 mia. dollars i Private Equity-tilsagn
- Over 185 medarbejdere – herunder mere end 80 investeringsprofessionelle.
- Et netværk af 48 rådgivningskunder – herunder Secure Spectrum
- Et ekstremt stærkt bagland med The Carlyle Group som ejere
Hvad er en Private Equity-fond, og hvordan er den bygget op?
Private Equity-investeringer udbydes som tidligere nævnt typisk gennem en alternativ investeringsfond (AIF), der rejser kapital fra en række investorer med henblik på at investere kapitalen efter en specifik investeringsstrategi. En AIF er en juridisk enhed, der i Danmark fx kan stiftes i form af et kommanditselskab.
Et kommanditselskab har to typer af deltagere: en komplementar, der tegner kommanditselskabet og hæfter ubetinget for selskabets forpligtelser, samt en række kommanditister (investorer) hvis hæftelse er begrænset til deres kapitaltilsagn (’commitment’). Komplementaren udpeger en forvalter for AIF’en. Forvalteren skal være godkendt af Finanstilsynet som forvalter af alternative investeringsfonde (en såkaldt FAIF). Det er forvalterens opgave at sikre, at investorernes kapital i AIF’en forvaltes i overensstemmelse med investeringsstrategien og indenfor de lovgivningsmæssige rammer, der i øvrigt er gældende på området.
Som investor giver du tilsagn (’commitment’) til investeringsfonden med det beløb, du ønsker at investere. Tilsagnet er bindende i hele fondens levetid. Tidspunktet for indbetaling af tilsagnet afhænger af betingelserne i den enkelte investeringsfond. I nogle fonde skal det fulde tilsagn indbetales fra start, mens det i andre fonde indbetales over flere omgange, efterhånden som fonden investerer og får brug for kapitalen.
Du kan læse om Private Equity-fondens typiske livscyklus længere nede.
Investeringer i en Private Equity-fond er illikvid
Som investor skal du være opmærksom på, at en investering i en Private Equity-fond er illikvid. Det vil sige, at når du har afgivet et bindende tilsagn og har indbetalt kapitalen, så kan du ikke få pengene ud, før de underliggende investeringer bliver realiseret og fonden har foretaget udlodninger.
Private Equity-fonde har ofte en lang løbetid – som oftest på minimum 10 år. Derudover har de et attraktivt afkast, men er forbundet med en række risici, man skal være opmærksom på som investor. Herunder er der ingen garanti for at du opnår det forventede afkast eller at tidligere fondes performance kan garanteres i den fremtidige performance.
Af andre risikofaktorer er det vigtigt at nævne at både lovgivningsmæssige tiltag og ændringer kan medføre begrænsninger i fondenes adgang til at foretage investeringer i overensstemmelse med deres investeringsstrategi. Samtidig er fondene og deres investeringer udsat for de risikofaktorer, der skyldes ændrede markedsvilkår, som kan følge af globale, politiske begivenheder. Usikkerhed og uforudsigelighed omkring markedsforstyrrelser medfører risiko for finansiel ustabilitet.
Identificering, udvælgelse og investering i Private Equity indebærer store risici og usikkerhed, blandt andet fordi Private Equity-investeringer ofte foretages i de tidlige stadier af et firmas udvikling.
Private Equity-fondens livscyklus
En Private Equity-fond har som tidligere nævnt en typisk levetid på 10 år, og de år fordeler sig i fire faser af forskellig længde. Det er etableringsfasen, udvælgelsesfasen, værdiskabelsesfasen og til sidst exit-fasen.
Etableringsfasen er her, hvor fondsmægleren – eller et lignende investeringsselskab – rejser kapital til fonden. Her er man i kontakt med interesserede investorer, som kommer med deres tilsagn til fonden. Når der er givet tilstrækkeligt med tilsagn, bliver fonden etableret. Der vil dog typisk fortsat blive søgt efter kapital – men hjulene er nu tilstrækkeligt i bevægelse.
Udvælgelsesfasen er her, hvor fonden udvælger investeringsobjekter. Her finder fonden ofte et tema for de virksomheder, den investerer i. Det kan eksempelvis være i industrier og brancher med overlap, så fonden kan få nogle fordele i forhold til viden og forbindelser.
Herefter går der et tungt arbejde i gang med at identificere virksomheder med et uforløst potentiale – og ikke mindst en villighed til at afgive ejerandele. Nogle virksomheder bliver totalt opkøbt, mens andre bliver handlet i andele – og typisk majoritetsandele. Kapitalfonde er som regel velkomne gæster på direktionsgangene, for den viden, som følger med fonden, kan øge værdien af en virksomhed – og ikke mindst dens investorer.
Værdiskabelsesfasen er her, hvor fonden bidrager til bundlinjen med viden, netværk og økonomiske muskler. Tilgangen i denne fase varierer meget fra fond til fond – og selskab til selskab. Nogle fonde bidrager mere passivt med kapital og netværk, mens andre går aktivt ind i ejerskabet og sætter retningen for virksomhedens strategi og drift.
Denne fase er klart den længste, og den består typisk af en masse tiltag med efterfølgende afventning og tilpasning i forhold til de resultater, virksomheden løbende opnår.
Exit-fasen er her, hvor virksomhederne skal afhændes, og udbytterne skal udbetales. Det optimale tidspunkt for salg varierer fra branche til branche – og fra virksomhed til virksomhed. Derfor vil denne fase også variere i længde, og exit fra de forskellige virksomheder sker på forskellige tidspunkter.
Investorerne modtager udbytte løbende i denne fase i takt med, at aktiverne bliver afhændet. Når den sidste virksomhed er solgt, ophører fonden med at eksistere.
Overblik: De forskellige typer af Private Equity-fonde
Der er mange tilgange til Private Equity, men det er fondsmodellen, som typisk er den mest gængse. Vi opridser de mest anvendte fonde hér. De to mest almindelige fondstyper er dog klart kapital- og venturefonde.
Kapitalfonde
Kapitalfonde tilfører penge og viden til etablerede og ofte veldrevne virksomheder. Det kan være, at en virksomhed har brug for kapital til at gå ind på andre markeder eller på andre måder at forløse et uforløst potentiale. Det kan også være, at virksomheden vil have gavn af et aktivt ejerskab fra fondens side. Denne type investering kræver evner fra kapitalfondens side, men for investoren er der som regel tale om et fint afkast med lav risiko.
Venturefonde
Venturefonde arbejder med mindre og nystartede virksomheder, som har både høj risiko og stort potentiale. Venturekapitalister stiller både kapital, viden og netværk til rådighed for virksomhederne, som de investerer i.
Growth Capital-fonde
Growth Capital-fonde tilfører vækstkapital til virksomheder, der typisk ligger et sted mellem startups og veldrevne virksomheder. Altså hvor kapital spiller den største rolle for virksomhedens næste kapitel. Her er risikoen middel.
Distressed funding-fonde
Distressed funding-fonde investerer i virksomheder, der er i finansielle problemer. Disse fonde arbejder med at stable virksomhederne tilbage på benene – eller sikre et overskudsgivende salg af virksomhedens aktiver. Fysiske såvel som intellektuelle. Her er risiko og afkast typisk til den høje side.
Fondsfonde
Fondsfonde, eller funds of funds, investerer i andre PE-fonde – og får hermed adgang til langt flere investeringer og ikke mindst en langt større risikospredning.
Få rådgivning om ansvarlige investeringer
Vi har i mange år arbejdet ambitiøst med ansvarlige investeringer, og vi er underskrivere af UN PRI. Det betyder, at vi følger FN’s principper for ansvarlige investeringer – og i udgangspunktet er det et krav, at vores forvaltere også er underskrivere. Principperne handler i høj grad om ESG-forhold, åbenhed og accept omkring disse.
Selvom vi med denne type investeringer har et langt bredere sigte end vanligt, er der langt fra tale om velgørenhed og filantropi. De ansvarlige investeringer, vi er med i, er i projekter, der er økonomisk bæredygtige.
Secure Spectrum Fondsmæglerselskab – årtiers erfaring med professionel og privat investeringsrådgivning
Secure Spectrum har eksisteret siden 2021 – men vores erfaring rækker langt længere tilbage. Secure Spectrum er nemlig en fusion af Secure, der har eksisteret siden 2008, og Spektrum, som blev etableret i 1993.
Kontakt os for en uforpligtende samtale
Er du i tvivl om, hvilken vej du bør gå – eller ved du, at du vil følge vores? Vores dygtige rådgivere sidder klar til en uforpligtende samtale om dine muligheder.
Ring, skriv, eller kig forbi ét af vores kontorer – så skal vi nok hjælpe dig trygt på vej: