Trumps valgsejr har sat gang i markante bevægelser på de finansielle markeder med stigende amerikanske renter og en stærkere dollar, drevet af forventninger om ekspansiv finanspolitik og højere inflation. Samtidig forbliver kerneinflationen over målsætningen, hvilket øger presset på Fed. I Europa er væksten fortsat udfordret, og frygten for kommende handelskrige og øget geopolitisk usikkerhed lægger yderligere pres på både økonomien og centralbankens beslutninger om flere rentenedsættelser.
Mandag den 18. november
Mikkel Vognbjerg
Portfolio Manager, Secure Spectrum
Taktiske anbefalinger
- Aktier: Neutralvægt aktier
- Obligationer: Neutralvægt obligationer og varighedseksponering
- Kreditobligationer:
- Undervægt kreditobligationer (high yield-obligationer og virksomhedslån) med samlet 5%-point
- Overvægt hedgefonde med fokus på investering i realkreditspænd med samlet 5%-point
Ugen der gik...
Markedet er fortsat i gang med at fordøje implikationerne af det kommende præsidentskab til Donald Trump efter valgsejren i det amerikanske præsidentvalg. Med udsigt til en ekspansiv finanspolitik, højere toldsatser og en mulig stramning af de globale handelsrelationer har markedsdynamikken ændret sig markant.
Siden Trumps sejr har de amerikanske statsrenter fortsat deres opadgående kurs, med den 10-årige statsrente, der nu er steget til 4,43 %, det højeste niveau siden juli. Forventningen om højere økonomisk vækst og øget inflation som følge af Trumps politik har løftet renterne yderligere. Rentekurven viser dog tegn på udfladning, da korte renter faldt med 8 basispunkter efter signaler fra flere medlemmer af Federal Reserve om, at rentenedsættelser stadig er på dagsordenen til december. Samtidig steg den 30-årige rente med 8 basispunkter, hvilket afspejler investorernes bekymringer om fremtidige vækst- og inflationsudsigter.
Den amerikanske dollar har fortsat sin styrkelse og nået nye højder, med en samlet stigning på over 6 % siden slutningen af september. Kombinationen af højere renter og en stærkere økonomisk aktivitet understøtter dollaren, hvilket dog lægger yderligere pres på de finansielle betingelser for amerikanske eksportører og virksomheder med internationale indtægtsstrømme. Prisen for én amerikansk dollar er aktuelt 7,07 kr.
Amerikansk inflation, kerneinflation har langt ned til målsætningen
Bekymringer om inflationen forsvinder ikke fra dagsordenen. Friske amerikanske inflationstal viser, at den overordnede inflation i oktober stiger fra 2,4% til 2,6%, mens kerneinflationen forbliver uændret på 3,3% – begge som ventet. En kerneinflation på 3,3% er fortsat langt fra centralbankens målsætning om 2%. Lægges her til den forventede politiske linje for Trump, så bør FEDs bekymringer om inflationen stige. Det forventes at Trump dagsorden vil være at føre en meget ekspansiv finanspolitik, hvilket vil være vækstfremmende men også skabe et opadgående inflationspres.
Fed-formand Jerome Powell understregede i en tale torsdag, at økonomiens styrke giver centralbanken mulighed for at fastholde en restriktiv pengepolitik længere, hvis nødvendigt, for at sikre en bæredygtig nedadgående tendens i inflationen. Som reaktion herpå har markedet reducerede sine forventninger til rentenedsættelser markant, og forventer nu kun med 60% sandsynlighed en rentenedsættelse på det kommende møde i december. Frem mod udgangen af 2025 priser markedet aktuelt 3 rentenedsættelser, hvilket vil tage den amerikanske styringsrente fra nuværende 4,75% til 4,00%. Dette er en halvering af antallet af forventede rentenedsættelser sammenlignet med bare for en måned siden.
Forventninger til den fremtidige rente i USA er fortsat med at stige
I Europa har bevægelserne i renten og forventningen hertil udviklet sig anderledes. Markedsrenterne er forblevet uændret med en 10-årig dansk swaprente omkring 2,45%. Markedsforventningerne til den europæiske styringsrente er også forblevet lave, og der prises aktuelt en rentenedsættelse på mødet i december og yderligere fem rentenedsættelse i løbet af 2025, hvilket vil tage styringsrenten fra nuværende 3,25% til 1,75%. Flere medlemmer fra den europæiske centralbank var også i løbet af ugen ude og give deres bekymring omkring udviklingen i væksten, og gjorde det dermed klart, at der er brug for yderligere rentenedsættelser.
Bekymringerne omkring den europæiske vækst styrkes også den politiske retorik fra Trump-lejren, der, især over for Kina og Europa, har skabt bekymringer om kommende handelskrige og øget geopolitisk usikkerhed. Trumps udnævnelser til nøgleposter i regeringen, herunder udenrigs- og forsvarspolitik, har generelt været præget af hårde linjer mod Kina og Europa. Dette har øget frygten for nye handelsbarrierer, som kan lægge yderligere pres på væksten i Europa.
Ugen der kommer...
Den kommende uge byder på flere nøgletal, herunder PMI-tal fra både USA og euroområdet, som kan give yderligere indblik i den globale økonomis retning. Forventningerne er, at USA’s servicesektor vil forblive robust, mens fremstillingssektoren fortsat vil vise svaghedstegn. I Europa er der håb om en lille forbedring i fremstillings-PMI, selvom aktiviteten stadig er på lave niveauer.
Markedsfokus vil også rette sig mod yderligere udmeldinger fra Trumps team om udnævnelser til nøgleposter i hans regering, samt på regnskaber fra virksomheder som NVIDIA, der kan give et fingerpeg om udviklingen i teknologiindustrien.
De seneste afkasttal
Kilde: Bloomberg. Aktieafkast angivet i lokal valuta. Data opdateret til og med 15/11/2024