Ugens helt store nyhed kommer fra Kina, der med en storstilet pengepolitisk redningsplan forsøger at rette op på en økonomi, der har haltet siden pandemien. I Europa og USA viser PMI-tal en udfordret økonomisk aktivitet, særligt i fremstillingssektoren, hvilket øger forventningen om flere rentenedsættelser.
Mandag d. 30. september 2024
Mikkel Vognbjerg
Portfolio Manager, Secure Spectrum
Taktiske anbefalinger
- Aktier: Neutralvægt aktier
- Obligationer: Neutralvægt obligationer og varighedseksponering
- Kreditobligationer:
- Undervægt kreditobligationer (high yield-obligationer og virksomhedslån) med samlet 5%-point
- Overvægt hedgefonde med fokus på investering i realkreditspænd med samlet 5%-point
Ugen der gik...
Kina har siden coronapandemien haft det svært økonomisk, og der har længe været efterspurgt stimuli for at sætte skub i forbruget. I sidste uge tog den kinesiske centralbank, People’s Bank of China (PBoC), store pengepolitiske lempelser, særligt for at understøtte boligmarkedet og efterspørgslen fra forbrugerne, der har haft det svært. PBoC annoncerede, at de sænker reservekravet for de største kinesiske banker med 0,50 procentpoint, hvilket sænker det til 9,50%. Samtidig signalerede centralbanken, at de sandsynligvis ville reducere yderligere med 0,25-0,50 procentpoint på et senere tidspunkt. Derudover blev også 7-dages repo-renten nedsat med 0,20 procentpoint til 1,50%. Rentesatserne på alle eksisterende boliglån reduceres med 0,50 procentpoint, og minimumsindbetalingen på sekundære boliger sænkes fra 25% til 15%. Centralbanken vil også øge sit genudlånsprogram for statsejede virksomheder til at købe usolgte ejendomme. PBoC vil nu finansiere 100% af hovedstolen på banklån til sådanne køb, op fra tidligere 60%. Særligt den mere lempelige politik i forhold til boligrenter er tiltænkt at stabilisere et hårdt prøvet kinesisk ejendomsmarked, som flere gange har været frygtet at falde sammen.
Det kinesiske aktiemarked har i takt med de økonomiske problemer haft det svært og var ved udgangen af sidste uge faldet med mere end 30% siden starten af 2021 (målt ved Hang Seng-indekset i lokal valuta). Som en del af den samlede stimulipakke annoncerede PBoC også, at mindst 800 mia. kinesiske yuan ville blive reserveret til likviditetsstøtte af aktier, mens myndighederne også overvejer at oprette en aktiestabiliseringsfond. Samlet set har ovenstående tiltag været med til at styrke risikoappetitten for kinesiske aktier, og Hang Seng-indekset steg med hele 13% i løbet af sidste uge. Mandag morgen fortsatte Hang Seng med at stige, med en gevinst på godt og vel 3%. Selvom de annoncerede tiltag sidste uge løftede stemningen omkring kinesiske aktier, vurderer analytikere og økonomer generelt, at de kun vil have en mindre effekt på økonomien, medmindre der også kommer en bred og omfattende finanspolitisk stimulus.
Det kinesiske aktiemarked har haft det svært siden 2021
Retter vi blikket mod Vesten, bød sidste uge på PMI-tal for både eurozonen og USA. De europæiske PMI-tal skuffede og indikerer en afmatning af væksten. PMI-tallet for fremstillingssektoren faldt fra 45,8 til 44,8 og bevæger sig dermed længere under grænsen på 50, der angiver fremgang eller tilbagegang i den økonomiske aktivitet. Dette er et tegn på, at fremstillingssektoren i Europa er presset, særligt drevet af Tyskland, hvor PMI-tallet for fremstillingssektoren i september faldt fra 42,4 til 40,3. Også PMI-tallet for servicesektoren faldt tilbage, fra 52,9 til 50,5, og er dermed fortsat i minimal fremgang. Samlet set faldt PMI-tallet for hele økonomien i Europa fra 51,0 til 48,9, hvilket indikerer en europæisk økonomi i tilbagegang. Tallene er med til at styrke forventningen om en rentenedsættelse på det næste rentemøde i Den Europæiske Centralbank den 17. oktober.
Amerikansk inflation fortsætter den faldende tendens
PMI-tal for den amerikanske økonomi faldt også over hele linjen. Fremstillingssektoren faldt fra 47,9 til 47,0, hvilket også her indikerer en tilbagegang i aktiviteten. Det er dog servicesektoren, der udgør størstedelen af den amerikanske økonomi, og kigger man på PMI-tallet her, som faldt fra 55,7 til 55,4, er der ikke noget, der tyder på en økonomisk afmatning i samme grad. De svagere end ventede tal for servicesektoren var dog alligevel med til at styrke markedets tro på en potentiel stor rentenedsættelse på det næste rentemøde i den amerikanske centralbank den 7. november (to dage efter præsidentvalget). Markedet er lige nu splittet mellem en amerikansk rentenedsættelse på 25 eller 50 basispunkter, og der indprises 50% sandsynlighed for, at valget falder på de 50.
Ugen bød også på amerikanske PCE-inflationstal, der er centralbankens foretrukne mål for inflationen. På månedsbasis steg både den overordnede inflation og kerneinflationen med 0,1%, hvilket er lavere end centralbankens målsætning. På årsbasis steg PCE-kerneinflationen fra 2,6% til 2,7%, mens den overordnede PCE-inflation faldt fra 2,5% til 2,2%. Alt i alt bekræfter tallene den faldende tendens i inflationspresset i USA og bekræfter, at centralbankens store rentenedsættelse tidligere på måneden var det rigtige valg.
Ugen der kommer...
Den kommende uge bliver travl på nøgletalsfronten. Der kommer som altid en stribe vigtige nøgletal for det amerikanske arbejdsmarked den første uge i en ny måned.
Tirsdag kommer der inflationstal for hele euroområdet samt amerikanske ISM-tal for fremstillingssektoren og JOLTS-jobtal. Et lavt inflationstal vil styrke forventningerne om en ny europæisk rentenedsættelse allerede på det næste rentemøde i oktober og ikke først på mødet i december. Der vil være stort fokus på JOLTS-jobrapporten, da den amerikanske centralbank har proklameret, at deres fokus har flyttet sig fra inflation til det amerikanske arbejdsmarked.
Torsdag byder på ISM-tal for den amerikanske servicesektor, og fredag sluttes ugen af med den vigtige månedlige jobrapport for USA (non-farm payroll). Jobskabelsen forventes at lande på 145.000 jobs, hvilket vil være uændret i forhold til måneden før, hvor der blev skabt 142.000. Det forventes, at arbejdsløshedsraten forbliver på nuværende 4,2%.
De seneste afkasttal
Kilde: Bloomberg. Aktieafkast angivet i lokal valuta. Data opdateret til og med 27/09/2024