Investorernes bekymringer steg i sidste uge med fald på både amerikanske og europæiske aktier, drevet af Trumps annoncering af en 25 % told på biler. Tiltaget kan udløse en handelskrig og markedet vil se til i spænding, når Trump på onsdag annoncerer hans store plan for gengældelsestold. Samtidig viser nye inflationstal vedvarende pres i USA, hvilket mindsker håbet om rentenedsættelser. PMI-tal sendte blandede signaler, og centralbankerne ventes at forblive afventende.
31. marts 2025

Mikkel Vognbjerg
Portfolio Manager, Secure Spectrum
Taktiske anbefalinger
- Aktier: Neutralvægt aktier
- Obligationer: Neutralvægt obligationer og varighedseksponering
- Kreditobligationer:
- Undervægt kreditobligationer (high yield-obligationer og virksomhedslån) med samlet 5%-point
- Overvægt hedgefonde med fokus på investering i realkreditspænd med samlet 5%-point
Ugen der gik...
Den forgangne uge bød på stigende usikkerhed blandt investorer, drevet af frygt for en optrapning i handelskonflikter, afmatning i den økonomiske aktivitet samt tegn på vedvarende inflation i USA. Amerikanske aktier faldt med 1,5%, mens europæiske aktier mistede 1,2% i værdi. Dermed blev optimismen fra de foregående uger hurtigt afløst af fornyet risikoaversion.
Midtpunktet for investorernes bekymringer var præsident Trumps annoncering af en 25% told på alle importerede biler og lette lastbiler, der ventes at træde i kraft den 2. april. Beslutningen, der kan eskalere til en omfattende handelskrig, ramte bilaktier hårdt – navnlig europæiske og japanske producenter. Udmeldingen kom som en overraskelse for markedet, der ellers var begyndt at forberede sig på offentliggørelsen af Trumps store gengældelsestoldsprogram, hvor målet er at matche alle udenlandske toldsatser mod amerikanske varer. Bekymringen blev forstærket af Trumps løfte om, at tolden vil blive opretholdt i hele hans embedsperiode.
Der er fortsat stor usikkerhed omkring omfanget og målet med den kommende toldplan. Umiddelbart burde Europa ikke være hårdt ramt, da EU’s toldsatser mod USA er relativt lave. Ifølge WTO opkræver EU en gennemsnitlig handelsvægtet told på blot 0,9% for ikke-landbrugsvarer fra USA, mod 1,4% den anden vej. Alligevel har Trump tidligere anklaget EU’s momssystem for at fungere som en skjult toldmur, med henvisning til den gennemsnitlige EU-moms på 21,6% kontra en gennemsnitlig amerikansk sales tax på 6,6 %. Økonomisk er sammenligningen tvivlsom, da sales tax kan opkræves flere gange i værdikæden, men retorikken illustrerer den uforudsigelige karakter af fremtidige toldforhøjelser.
Regnes den annoncerede told på biler med, så er den samlede handelsvægtede gennemsnitstold i USA Siden Trumps indsættelse i januar steget med 5,5-6,0%-point til omkring 13%, bl.a. via 20 %-point højere told på kinesiske varer, 25% told på stål og aluminium samt delvise toldsatser på import fra Mexico og Canada. Til sammenligning steg toldniveauet blot 1,5 procentpoint under hele Trumps første præsidentperiode. Ifølge beregninger fra US Tax Foundation forventes de nye toldsatser at reducere det amerikanske BNP med op til 0,5 %. Selvom handelsstrømme over tid kan tilpasse sig, er niveauet allerede tæt på det højeste siden Anden Verdenskrig.
Sideløbende med den handelspolitiske uro bidrog nye inflationsdata til at øge nervøsiteten. Kerne-PCE-inflationen – det inflationsmål, som den amerikanske centralbank følger tættest – steg med 0,4% m/m i februar og landede på 2,8% å/å, op fra 2,7% måneden før. Dermed bevæger inflationen sig yderligere væk fra målsætningen på 2% og reducerer sandsynligheden for nært forestående rentenedsættelser fra Federal Reserve.
De nyeste PMI-tal for marts viste divergerende udvikling mellem USA og euroområdet. I USA faldt fremstillingssektorens PMI fra 52,7 til 49,8 og dermed under 50 for første gang i et år, hvilket signalerer kontraktion. Servicesektoren overraskede dog positivt med en stigning fra 51,0 til 54,3, hvilket peger på fortsat vækst. I euroområdet steg fremstillings-PMI fra 47,6 til 48,7, og produktionen steg for første gang i to år. Omvendt faldt servicesektorens PMI fra 50,6 til 50,4, tæt på neutralzone. Overordnet sender PMI-tallene blandede signaler, og det virker usandsynligt, at centralbankerne vil ændre deres pengepolitik markant i den nærmeste fremtid.
Ugen der kommer...
Der er lagt op til en begivenhedsrig uge med annoncering af Trumps store toldplan onsdag, europæiske inflationstal tirsdag, amerikanske ISM-tal hhv. tirsdag og torsdag, og den store amerikanske beskæftigelsesrapport fredag.
Tirsdag offentliggøres foreløbige inflationstal fra Euroområdet for marts. De foreløbige inflationstal for euroområdet forventes at falde til 2,2% fra 2,3% å/å i marts. Kerneinflationen forventes at falde fra 2,6% til 2,5%.
Tirsdag kommer der amerikanske ISM-tal for fremstillingssektoren. Her ventes tallet at være uændret på 50,3 i marts. Det skal blive interessant at følge, da det foreløbige PMI-tal fra sidste uge vidste en overraskende lav værdi og dermed tilbagegang i aktiviteten. Torsdag kommer der ISM-tal for servicesektoren, der ventes at falde fra 53,5 til 53,0.
Fredag kommer den vigtige amerikanske beskæftigelsesrapport for marts. Det forventes at jobskabelsen i USA vil falde fra 151k til 128k personer i marts. Trumps administration har afskediget offentligt ansatte, som forventes at trække beskæftigelsesændringen ned, men det forventes at DOGE-afskedigelser vil vægte mere og mere i de kommende opgørelser.