Den nye handelsaftale mellem USA og Kina har skabt ro på markederne, lettet toldniveauet markant og reduceret recessionsfrygten. Aktier og renter er tilbage på årets udgangspunkter, og inflationstallene overrasker positivt. Fed står fast og venter med rentenedsættelser, mens vækstbilledet er moderat men positivt. En neutral porteføljeallokering vurderes passende i det nuværende miljø med stabilisering, men fortsat usikkerhed.
Mikkel Vognbjerg
Portfolio Manager, Secure Spectrum
Taktiske anbefalinger
- Aktier: Neutralvægt aktier
- Obligationer: Neutralvægt obligationer og varighedseksponering
- Kreditobligationer:
- Undervægt kreditobligationer (high yield-obligationer og virksomhedslån) med samlet 5%-point
- Overvægt hedgefonde med fokus på investering i realkreditspænd med samlet 5%-point
Ugen der gik...
Afkastene er vendt, renterne stiger, og recessionen synes afværget – den længe ventede handelsaftale mellem USA og Kina skabte i sidste uge en positiv stemning på de finansielle markeder.
Efter måneder med eskalerende toldsatser og stigende frygt for recession blev der i sidste weekend indgået en overraskende omfattende handelsaftale mellem USA og Kina under forhandlinger i Genève. Aftalen indebærer, at USA sænker toldsatserne på kinesiske varer fra 145% til 30%, hvilket – til trods for den fortsat gældende universelle told på 10% – bringer det samlede toldniveau ned på 40%. Der er en overvejende sandsynlighed for, at USA vil reducere toldsatsen med yderligere 20 procentpoint, hvis der opnås enighed om en aftale vedrørende fentanyl-problematikken. Til sammenligning lå toldniveauet omkring 10% før Trumps embedsperiode.
Både S&P 500 og de lange amerikanske renter er tilbage på niveauer svarende til starten af året – efter at have været nede med henholdsvis 18% og 60 bp i mellemtiden. Den høje korrelation mellem toldsatser, aktier og renter bekræfter, at markederne primært har bekymret sig om vækstudsigterne – og ikke inflationen.
Den amerikanske centralbank, Fed, fremstår som en af de få institutioner, der har formået at bevare roen under pres – først og fremmest fra Trump, men også fra kommentatorer og analytikere, der gentagne gange har advaret om en nærtforestående recession og derfor opfordret til rentenedsættelser. Indtil videre tyder meget på, at Fed har handlet rigtigt ved at fastholde renten på det nuværende høje niveau for at sikre, at inflationen bringes tilbage til et holdbart leje. Der hersker dog fortsat betydelig usikkerhed omkring væksten, og der er ingen tvivl om, at selv det nuværende toldniveau vil have en dæmpende effekt på den økonomiske aktivitet.
Presset på Fed mindskes yderligere af de seneste amerikanske inflationstal, som overraskede positivt. Kerneinflationen forblev stabil på 2,8% år-over-år, mens den samlede inflation faldt fra 2,4% til 2,3% – det laveste niveau siden februar 2021. Særligt kerneydelser, eksklusive bolig og sundhed, viste negativ månedlig udvikling for anden måned i træk, hvilket indikerer, at prispresset har været under kontrol – trods handelskrigen.
Det er dog stadig for tidligt at vurdere den fulde økonomiske effekt af aftalen, og de kommende 3-6 måneder vil være afgørende. Det værste scenarie med en dyb recession synes dog i dag meget usandsynligt. En kortvarig og mild opbremsning kan ikke udelukkes, men det er vores vurdering, at aktiemarkedet i vid udstrækning vil se igennem en sådan udvikling – så længe den ikke ledsages af markant stigende arbejdsløshed.
Den økonomiske situation er nu præget af:
- Moderat, men positiv vækst
- Højt prissatte aktier – særligt drevet af endnu et MAG7-rally i USA
- Nedjusterede inflationsforventninger på kort sigt, men fortsat strukturelt forhøjede inflationsrisici
- Et robust arbejdsmarked, men svækkede ledende indikatorer
- Centralbanker i en venteposition – især Fed, hvor rentenedsættelser først kan komme på tale ved tydelig svækkelse af vækst- eller arbejdsmarked
- Trump, der synes mere begrænset af virkeligheden og derfor forventes at fokusere på vækstunderstøttende initiativer, hvilket kan være til gavn for risikofyldte aktiver
Med handelskonflikten midlertidigt afværget, inflationen under kontrol og renterne højere, tegner der sig et billede af en ny normal med lavere, men stabil vækst. De mest ekstreme risikoscenarier er blevet fjernet fra markedsbilledet, men usikkerheden er langt fra elimineret. I dette miljø anbefales en neutral porteføljeallokering.
Ugen der kommer...
I den kommende uge rettes opmærksomheden mod PMI-tal for både USA og Europa, som bliver interessante at følge, da de seneste tal har overrasket positivt trods den fortsatte usikkerhed forårsaget af handelskrigen.
De seneste afkasttal
