Handelskrigen præger fortsat de finansielle markeder, men en midlertidig 90-dages toldvåbenhvile mellem USA og Kina har givet aktierne medvind. Samtidig har USA og Storbritannien indgået en aftale om selektive toldlempelser. Markedet reagerede positivt med markante kursstigninger og højere renter. Fed fastholdt renten, men pegede på stor usikkerhed om både vækst og inflation.
12. maj 2025

Mikkel Vognbjerg
Portfolio Manager, Secure Spectrum
Taktiske anbefalinger
- Aktier: Neutralvægt aktier
- Obligationer: Neutralvægt obligationer og varighedseksponering
- Kreditobligationer:
- Undervægt kreditobligationer (high yield-obligationer og virksomhedslån) med samlet 5%-point
- Overvægt hedgefonde med fokus på investering i realkreditspænd med samlet 5%-point
Ugen der gik...
Handelskrigen sætter igen dagsordenen på de finansielle markeder. En aftale mellem Storbritannien og USA i sidste uge førte til positive bevægelser i aktiekurserne, og en ny aftale, der blev annonceret tidligt mandag, om en 90-dages pause i toldsatserne mellem Kina og USA, ser ud til at give aktiemarkederne en stærk start på ugen. Toldspørgsmålet og handelskrigen var desuden omdrejningspunkt på det seneste rentemøde i den amerikanske centralbank, FED, som valgte at fastholde renten og bevæge sig forsigtigt fremad i lyset af usikre vækstudsigter for den amerikanske økonomi.
I sidste uge indgik USA og Storbritannien en aftale om at reducere toldsatserne på britiske biler og metaller, men samtidig fastholdes en generel toldsats på 10% – til trods for, at USA har et handelsoverskud i varer med Storbritannien. Aftalen kan potentielt blive en skabelon for fremtidige handelsaftaler, hvor selektive toldnedsættelser kombineres med en bredere fastholdelse af basistolden. Det er dog fortsat uvist, om andre aftaler vil følge samme model.
Langt mere markant var dog nyheden om, at USA og Kina, efter flere dages forhandlinger i Genève, har indgået en midlertidig 90-dages toldvåbenhvile. Tolden på kinesiske varer sænkes fra 145% til 30%, mens Kina reducerer tolden på amerikanske varer fra 125% til blot 10%. Det svarer til en reduktion på 115 procentpoint fra begge sider og bringer niveauerne tæt på niveauet før den såkaldte “Liberation Day”. Aftalen rejser dog stadig mange spørgsmål. Ifølge Det Hvide Hus udgør den 90-dages pause en handelsaftale, men der mangler fortsat klarhed over, hvad der skal til for at nå en varig løsning. Kina har krævet en fuldstændig fjernelse af alle nye toldsatser indført i år, hvilket står i kontrast til Trumps ønske om at fastholde den såkaldte “fentanyltold” – en 20-procentpoint told, som ifølge Trump skal straffe Kinas rolle i den amerikanske opioidkrise.
Markedet reagerede prompte på nyheden. Mandag formiddag steg europæiske aktier med 1,6%, S&P 500-futures med 3,0%, og Nasdaq-futures med hele 4,0%. Rentemarkedet reagerede ligeledes positivt og sendte de amerikanske renter op med over 10 basispunkter på tværs af rentekurven – et klart tegn på, at markedet ser aftalen som en lettelse i forhold til fremtidig vækst.
Det amerikanske rentemøde onsdag aften forløb som ventet: styringsrenten blev fastholdt uændret på 4,5%. Bag beslutningen lå dog en stigende usikkerhed, som FED formulerede usædvanligt åbent. Medlemmerne pegede på risici i begge retninger: De forhøjede toldsatser kan presse inflationen opad, men samtidig udgør de en trussel mod beskæftigelsen og den økonomiske vækst. FED befinder sig dermed i en vanskelig balancegang mellem frygten for stagflation og risikoen for recession. Mødet blev dog afholdt før nyheden om den 90-dages pause i handelskrigen mellem Kina og USA blev offentliggjort. Selvom usikkerheden fortsat er stor, giver aftalen FED en smule mere manøvrerum og mindre pres fra risikoen for en markant lavere vækst. Markedet venter aktuelt, at der i løbet af i år vil komme 2 rentenedsættelser fra FED. Dette vil tage den nuværende styringsrente til 4,0%.
Ugen der kommer...
Med de nye meldinger om en pause i handelskrigen mellem Kina og USA vil den kommende uge i høj grad komme til at handle om det efterfølgende spil mellem de to lande. Som nævnt ovenfor er der fortsat en del uklarheder i forbindelse med aftalen, som markedet i løbet af ugen vil håbe at få yderligere afklaring på. Derudover forventer vi også, at USA vil fortsætte dialogen med andre lande om lignende aftaler som den, der blev indgået med Storbritannien.
I den kommende uge vil det især være de amerikanske nøgletal, der sætter dagsordenen på de finansielle markeder. Størst opmærksomhed vil der være på de nye inflationstal fra USA, som offentliggøres i morgen. Her forventes på forhånd en månedlig stigning i forbrugerpriserne på 0,3%, hvilket i givet fald vil efterlade årsstigningstakten uændret på 2,4%.