Den amerikanske økonomi er i bedre balance end for 12 måneder siden, med lavere inflation og en afkøling af det ellers overophedede arbejdsmarked. Men arbejdsløshedsraten normaliserer sig sjældent fra et lavt niveau uden en større svækkelse af arbejdsmarkedet. Den amerikanske økonomi balancerer derfor på vippen mellem en større afmatning og en blød landing og er tydeligvis moden til de første rentenedsættelser.
Mandag d. 9. september 2024
Mikkel Vognbjerg
Portfolio Manager, Secure Spectrum
Taktiske anbefalinger
- Aktier: Neutralvægt aktier
- Obligationer: Neutralvægt obligationer og varighedseksponering
- Kreditobligationer:
- Undervægt kreditobligationer (high yield-obligationer og virksomhedslån) med samlet 5%-point
- Overvægt hedgefonde med fokus på investering i realkreditspænd med samlet 5%-point
Ugen der gik...
Der er ingen tvivl om, at den amerikanske økonomi er i bedre balance i dag end for 12 måneder siden. Inflationen nærmer sig (om end langsommere end ønsket) de 2%, og efterspørgslen på arbejdskraft nærmer sig niveauet fra før pandemien. Arbejdsmarkedet er ikke længere overophedet, hvilket dog giver grund til bekymring, da arbejdsløsheden sjældent stiger alene for at normalisere sig. Historien har flere gange vist, at når arbejdsløsheden først begynder at stige, er den svær at standse igen.
Ved udgivelsen af den store amerikanske jobrapport (non-farm payrolls) i starten af august steg recessionsfrygten kraftigt, da en stigende arbejdsløshedsrate var med til at udløse den såkaldte “Sahm-rule”, der historisk set har været et stærkt signal for recession – en frygt, der dog blev afdæmpet af sidste uges jobrapport (se nedenfor).
Arbejdsløshedsraten i USA har været stigende fra rekordlave niveauer, blandt andet på grund af høj immigration de seneste tre år, og ikke fordi folk er blevet fyret fra deres arbejde. Virksomhederne i USA er begyndt at hyre færre medarbejdere (lavere efterspørgsel på arbejdskraft), men de er endnu ikke begyndt at afskedige medarbejdere.
De store problemer opstår først, hvis virksomhederne begynder at afskedige medarbejdere, hvilket der endnu ikke er tegn på. Risikoen og frygten for recession er fortsat højere end normalt, men det er heller ikke udelukket, at en blød landing kan opnås.
Sahm-rule har historisk været et stærkt signal for recession
Af ovenstående grunde giver det mening, at den amerikanske centralbank påbegynder rentenedsættelser på det kommende møde den 18. september.
Sidste uges nøgletal har ikke givet anledning til, at centralbanken skulle foretage mere end en enkelt rentenedsættelse på det kommende møde. Markedet priser aktuelt en sandsynlighed på 27,5% for mere end én rentenedsættelse i september.
De seneste tre måneder har set stor afmatning af jobvæksten
Medlemmer af den amerikanske centralbank har gjort det klart, at det ikke længere er inflationen, der har centralbankens altafgørende fokus, når pengepolitikken skal fastlægges. Arbejdsmarkedet har nu overtaget denne plads, da centralbanken ikke ønsker yderligere svækkelse heraf og dermed ønsker at opretholde håbet om, at en recession kan undgås. Derfor var det med stor spænding, at markedet tog imod fredagens store jobrapport, der overordnet set ikke gav anledning til yderligere bekymring.
Den amerikanske økonomi tilføjede 142.000 nye jobs i august, hvilket var lavere end de forventede 160.000. Samtidig blev de to foregående måneder nedjusteret med 86.000 jobs. Dette reflekterer en langsommere vækst end tidligere på året, men stadig med en vægtet jobvækst på 116.000 i gennemsnit over de sidste tre måneder. Ikke en katastrofe, men en smule under gennemsnittet fra før pandemien (2013-2019) på 165.000. Arbejdsløshedsraten faldt dog en anelse tilbage fra 4,3% til 4,2% (reelt set et fald på 0,03%, hjulpet af afrunding). Den gennemsnitlige timeløn steg med 0,4% i august, sammenlignet med en stigning på 0,2% i juli.
Årligt er lønstigningen på 3,8%, hvilket indikerer en vis stabilisering af lønpresset, men også, at der stadig er lidt forhandlingskraft hos arbejdstagerne, hvilket på nuværende tidspunkt er godt i forhold til at vurdere styrken på arbejdsmarkedet.
August-rapporten for jobmarkedet i USA er i sig selv ikke et problem, men trenden fra de sidste par måneder kan vise sig at blive et problem, hvis den fortsætter.
En måde at tage temperaturen på aktiviteten i den amerikanske økonomi er gennem ISM-tallene, der er en tidlig indikator for væksten. ISM-tallet for fremstillingssektoren steg fra 46,8 i juli til 47,2 i august (forventet 47,5) og er dermed fortsat under 50, hvilket indikerer en tilbagegang i aktiviteten inden for denne sektor. Ifølge ISM har fremstillingssektoren været i tilbagegang i 21 ud af de seneste 24 måneder.
Anderledes står det til i servicesektoren, hvor ISM-tallet steg fra 51,4 til 51,5 (som forventet) og dermed fortsat er i fremgang. Servicesektoren har ifølge ISM haft tre måneder i tilbagegang ud af de seneste 24 måneder.
Narrativet om en delt økonomi, hvor servicesektoren står stærkt, mens fremstillingssektoren har det svært, er dermed fortsat relevant.
Ser man på FED’s BNP-model, estimerer den aktuelt en samlet BNP-vækst for USA på 2,4% for 2024.
ISM-tallene afslører en todelt amerikansk økonomi
Ugen der kommer...
Den kommende uges største begivenhed finder sted torsdag, når der er rentemøde i den europæiske centralbank. Markedets forventning er, at centralbanken vil sætte styringsrenten ned med 25 basispunkter til 3,50%. Det forventes at den danske nationalbank vil sætte renten tilsvarende ned til 3,10%. Det markedet vil holde øje med på torsdagens rentemøde er i højere grad, hvordan ECB vælger at kommunikere rentenedsættelsen, samt renteudviklingen fremover.
I USA vil der være fokus på amerikanske inflationstal, der udkommer onsdag. Selvom at centralbanken har meldt ud, at arbejdsmarkedet vil være det afgørende for pengepolitikkens videre færd, så vil et lavt inflationstal kunne bekræfte centralbanken i, at det er det rigtige, at sætte renten ned.
På den politiske front vil Harris og Trump have sin første ”face-off” i en live debat tirsdag aften amerikansk tid.
De seneste afkasttal
Kilde: Bloomberg. Aktieafkast angivet i lokal valuta. Data opdateret til og med 06/09/2024