For NVIDIA er det ikke længere nok at komme med et regnskab, der slår forventningerne – det skal slå forventningerne betydeligt før markedet er tilfredse. Centralbankerne har nu flyttet deres blik fra inflationen og over på arbejdsmarkedet. Vi står overfor en stor uge med vigtige tal for arbejdsmarkedet, der vil definere retningen for pengepolitikken i USA.
Mandag d. 2. september 2024
Mikkel Vognbjerg
Portfolio Manager, Secure Spectrum
Taktiske anbefalinger
- Aktier: Neutralvægt aktier
- Obligationer: Neutralvægt obligationer og varighedseksponering
- Kreditobligationer:
- Undervægt kreditobligationer (high yield-obligationer og virksomhedslån) med samlet 5%-point
- Overvægt hedgefonde med fokus på investering i realkreditspænd med samlet 5%-point
Ugen der gik...
Markederne var i sidste uge i venteposition frem mod denne uges vigtige nøgletal, der kan være afgørende for beslutningen om renten ved septembers centralbanksmøder. Udviklingen på aktiemarkederne var blandet, med et europæisk marked, der klarede sig bedre end det amerikanske, efter at reaktionen på NVIDIA’s regnskab trak markedet ned. Renterne forholdt sig i ro og afventer udfaldet af denne uges arbejdsmarkedsrapporter, der vil være definerende for markedets forventninger til rentenedsættelser, særligt i USA.
Regnskabet fra den store amerikanske chipproducent NVIDIA formåede ikke at tilfredsstille investorernes tårnhøje forventninger. Faktisk slog NVIDIA forventningerne, men det er ikke længere nok kun at slå forventningerne – det skal helst også være med en betydelig margin. Salget steg med hele 122% i 2. kvartal, mens investorernes forventning lå på 112%. Selskabets forventning til omsætningen i 3. kvartal ligger ligeledes marginalt over investorernes forventninger. Det var heller ikke den store overraskelse, at NVIDIA meddelte, at produktionen af selskabets næste generations chips var forsinket. NVIDIA’s aktiekurs faldt 6-7% oven på regnskabet, men kom dog lidt igen i løbet af ugen. Faldet i NVIDIA skyldes sandsynligvis gevinsthjemtagning blandt visse investorer, efter at aktiekursen i de seneste tre-fire uger op til regnskabet er steget med hele 30% efter det store tilbagefald i juli måned.
Ugens nøgletal bød på inflationstal fra både Europa og USA. I Europa faldt den overordnede inflation fra 2,6% til 2,2%, mens kerneinflationen faldt fra 2,9% til 2,8% (reelt set nærmest uændret fra 2,85% til 2,84%). Faldet i den overordnede inflation er hovedsageligt drevet af lavere energipriser. I USA blev der offentliggjort friske PCE-inflationstal, som er FED’s foretrukne mål. Her forbliver den overordnede PCE-inflation uændret på 2,5%, mens PCE-kerneinflationen ligeledes forbliver uændret på 2,6%. Kigger man på et annualiseret tal for de sidste tre måneder, ligger den overordnede PCE-inflation på 0,9% og PCE-kerneinflationen på 1,7%, hvilket indikerer, at inflationen i USA har momentum mod de 2%, hvilket er opløftende for den amerikanske centralbank.
På trods af at det fortsat går langsomt med at få inflationen ned på de 2%, har centralbanksmedlemmer fra både USA og Europa rykket deres fokus fra hovedsageligt at kigge på inflationstallene til nu at have et større fokus på arbejdsmarkedet. Medmindre der sker en markant ændring i enten aktiviteten eller inflationen, vil det være arbejdsmarkedet, der er den definerende faktor for pengepolitikken.
Inflationen i Europa har svært ved at nå de 2%
I forrige uge ved Jackson Hole-mødet understregede Jerome Powell, formand for den amerikanske centralbank, at deres tolerance over for en afkøling af arbejdsmarkedet havde nået sin grænse, og at yderligere svækkelse heraf ville være uønsket. Derfor vil diverse indikatorer og arbejdsmarkedsrapporter være nøglen til at følge den videre færd for pengepolitikken.
Ugen der kommer...
Den kommende uge byder på en række nøgletal for det amerikanske arbejdsmarked, hvilket kan sætte retningen for centralbankens beslutning på rentemødet den 18. september. Fortsætter svækkelsen af arbejdsmarkedet, særligt ved lavere end ventede tal for jobskabelsen (non-farm payroll) og en højere end ventet arbejdsløshedsrate i fredagens rapport, kan det tvinge den amerikanske centralbank til at gennemføre en rentenedsættelse på hele 50 basispunkter ved septembers rentemøde. Den umiddelbare forventning er dog, at jobskabelsen vil styrkes en anelse, og at arbejdsløsheden vil forblive på de nuværende 4,3%. Realiseres dette, er det sandsynligt, at centralbanken følger markedets nuværende forventning om en rentenedsættelse på 25 basispunkter på mødet i september samt yderligere 2-3 rentenedsættelser på 25 basispunkter resten af året.
I Europa er arbejdsmarkedet også i fokus, og fredag offentliggøres ECB’s foretrukne mål for lønvækst. ECB-medlemmernes forudsigelse fra juni indikerede en lønvækst, der stiger fra 5,0% i Q1 til 5,1% i Q2. De tætteste indikatorer peger dog klart mod nedsiden (indikatoren for forhandlede lønninger i Q2 var 3,6%). Markedet priser aktuelt en rentenedsættelse ind på ECB’s rentemøde i september samt yderligere 1-2 rentenedsættelser resten af året.
De seneste afkasttal
Kilde: Bloomberg. Aktieafkast angivet i lokal valuta. Data opdateret til og med 30/08/2024